Reguli pentru utilizarea culorilor în cameră și sfaturi pentru încălcarea lor

Culorile sunt unul dintre cele mai importante blocuri de construcție ale designului spațiului, atât în ​​arhitectură, cât și în designul interior. Culorile au o influență mare asupra oamenilor, iar regulile teoriei vizuale și experiența personală a fiecărui utilizator sunt ghidate de alegerea nuanțelor perfecte de culoare. Cum să alegi culoarea perfectă și ce reguli ale teoriei culorilor pot fi ocolite cu alegerea creativă a oricăreia dintre cele 10.000 de nuanțe de JUPOL Gold?

 

Proiectarea spațiului este de obicei o combinație de pardoseală, mobilier, materiale textile și accesorii și toate aceste elemente au fiecare tonul lor de culoare. În comparație cu mobilierul disponibil pe piață în versiuni de culoare limitate, de departe, cea mai mare libertate de a alege nuanța perfectă de culoare este permisă de pereți. Vopseaua de interior JUPOL Gold este disponibilă în peste 10.000 de nuanțe! Nuanțele acoperă întregul spectru al cercului de culori, variază în funcție de cromatică, iar nuanțarea este posibilă folosind graficul de culori JUB Sentimente preferate, RAL și NCS, precum și  DIPI.

Culoare și varietate de culori

Expresia diversității sau cromaticii se referă la saturația sa. Culorile sunt foarte vizibile, în timp ce nonculorile sunt alb, gri și negru. Efectul creat de fiecare ton de culoare are efecte și asupra dimensiunii suprafeței de culoare. Ca o regulă generală, atunci când proiectăm un spațiu mai mare, alegem tonuri de culoare mai strălucitoare, în timp ce nuanțele mai închise sau mai colorate ar trebui să apară sub formă de evidențieri mai mici. Culorile mai deschise îmbunătățesc vizual spațiile.
 

Putem îndrăzni să încălcăm această regulă prin utilizarea judicioasă a luminii. Lumina este factorul care contribuie la percepția celor trei dimensiuni ale spațiului și la experiența colorarii. Într-o cameră cu iluminare naturală sau artificială bună, ne putem permite și alegerea tonurilor de culori mai vibrante sau mai închise. În practică, acest lucru se poate observa în cazul fațadelor colorate din America Centrală și in zona Mediteranei, unde nuanțele de culori variate nu par prea intruzive din cauza luminii solare puternice. Chiar și într-un spațiu mai mic, cu lumină naturală bună, ne putem permite cu încredere să combinăm culori mai închise sau mai vibrante, deoarece spațiul nu va parea înghesuit din cauza abundenței de lumină.
 

Contrastele de culoare
 

Utilizarea contrastelor de culori adecvate este foarte importantă, întrucât nu experimentăm niciodată anumite culori ca o singură culoare, ci apar atunci când sunt combinate cu tonurile de culoare din jur. Utilizarea contrastelor de culoare în designul interior necesită multă cunoaștere și îndrăzneală! Cel mai de bază este un contrast întunecat, care apare prin combinarea nuanțelor deschise și întunecate și poate avea, de asemenea, același ton de culoare. Contrastul întunecat strălucitor este foarte popular în lumea designului interior, deoarece această schemă de culori este ușor de înțeles și practic garantează o ambianță armonioasă.
 

Contrastul color-to-color este o combinație de trei culori care stau una lângă cealalta în compoziție și este cea mai puternică dintre culorile primare. Contrastul color to color este de obicei foarte izbitor vizual și potrivit pentru suprafețe mai mici . Contrastul cald-rece provine din experiența psihologică a culorii și dictează combinația tonurilor calde de roșu-portocaliu cu cele albastre-verzi reci. Este bine să fiți conștienți că ochiul uman vede culorile calde mai aproape decât cele reci. În designul interior, contrastul cel mai puțin recomandat apare între culorile de pe laturile opuse ale cercului de culori. Combinațiile de culori galben-violet, roșu-verde și portocaliu-albastru sunt cele mai tipice exemple de contrast complementar, caz în care culorile se completează și se intensifică și au un efect puternic asupra observatorului. Rezultatul utilizării contrastelor complementare creaza, de obicei, interioare prea strălucitoare, dar acest lucru poate fi evitat prin alegerea unor variații mici de nuanțe complementare pe care să le combini. Tonurile de culoare liniștite permit combinarea complementară și creează o atmosferă plăcută și relaxantă.
 

Textura materială și stereotipurile de culoare
 

Termenul metamery de culoare indică un fenomen în care aceeași culoare poate avea un efect complet diferit în diferite texturi și condiții de lumină. Proprietățile texturii suprafeței de culoare influențează foarte mult . Anumite culori par mai deschise și mai reci pe o textură netedă și strălucitoare decât pe o suprafață aspră. Pe suprafețe dure, umbrele creează un aspect mai închis și mai puțin colorat. Deoarece culorile sunt rezultatul luminii, temperatura și puterea luminii pot avea un efect foarte mare asupra culorilor. Lumina puternica neutralizează și privează de culoare, în timp ce temperaturaface ca aspectul culorilor să fie cald sau rece. Prin urmare, atunci când alegeți culori, este necesar să luați în considerare atât materialul pe care se va aplica vopseaua, cât și lumina în cameră.
 

Deoarece experiența noastra cu colorarea e influențată și de experiențele, amintirile și opinia socială generală, unele culori au primit renume specific. De exemplu, culorile mai închise și mai reci devin stereotipul sexului masculin, iar tonurile calde mai ușoare tind către femeie; mai recent, această limită s-a subțiat. Ambianțele moderne demonstrează cu măiestrie că fiecare culoare este potrivită pentru toată lumea - în nuanța și combinația potrivita, desigur! Nuanța de roz deschis pudra poate fi, de asemenea, permisă într-un spațiu unde este echilibrată de tonurile de gri mai închise și texturile mai robuste ale tehnicii de decorare a pereților cu aspect de beton.
 

Puteți citi mai multe sfaturi ale arhitectului și designerului de interior Nina Steiner pe blogul mondial Kitchy.
 

 

Surse fotografii inspiratie:
 

1. https://www.decor8blog.com/blog/2018/12/7/pqqxxs0fjzo6f07x3sxxgbc1uyngeq?format=amp

2. https://www.festenarchitecture.com/place-saint-george-1.html

3. http://thatscandinavianfeeling.com/inspiration/the-scandinavian-interior-colour-trends-of-2019-from-jotun-lady

4. https://trendland.com/jake-curtis-brilliant-interior-photography-1/

5. https://www.myhomestyle.site/home-decor/artyshow-shut-up-and-love-me-photo/

6. https://www.behance.net/barinovandrey

DECOR Beton look
DECOR Beton look
Programul JUB Design Studio face o selecție ușoara de culori si texturi, folosind exemple tipice.
Contact: SC JUB SALES SRL, Calea Clujului št. 207/C, RO-410 Oradea, Romania; T: +00403 594 55 058; E: info@jub.ro